פסיכותרפיה וטיפול פסיכולוגי הם כלים רב עוצמה לקידום רווחה נפשית ורגשית, העוזרים לאנשים לנווט דרך אתגרים שונים ולמצוא מרפא. בעוד שטיפול מסורתי דרך דיאלוג עם פסיכולוג בתל אביב בקליניקה הוא כבר מזמן הנורמה, ישנה הכרה גוברת ביתרונות של שילוב גישות חווייתיות בפסיכותרפיה. גישה אחת כזו היא השימוש בטיולים כסוג של פסיכותרפיה. טיולי שטח מציעים הזדמנות ייחודית לחקור את העולם שמחוץ לחדר הטיפול, לטפח חיבור אנושי, גילוי עצמי וריפוי בצורה דינמית ומרתקת.
להשתחרר מהשגרה:
טיולי שטח שוברים את המונוטוניות של החיים בכלל ושל הטיפול הפסיכולוגי המסורתי בכך שהם לוקחים את התהליך הטיפולי לעולם האמיתי. יציאה מחוץ לסביבה המוכרת יכולה לספק שינוי נוף מרענן ולשבור דפוסים שגרתיים שהתקבעו ועלולים להפריע להתקדמות. העיסוק בחוויות ובסביבות חדשות מאפשר לאנשים לנצל את הסקרנות והפתיחות שלהם כדי לחקור את העולם הסובב אותם.
חיבור לטבע:
לטבע יש השפעה עמוקה על רווחתנו, וטיולי שטח כוללים לעתים קרובות התמזגות בחווית הטבע הפראי. בין אם זה טיול ביער, טיול לאורך החוף או ביקור בגן בוטני, לחיבור עם הטבע יש יתרונות טיפוליים רבים. מחקרים הראו כי בילוי בטבע מפחית מתח, חרדה ודיכאון תוך שיפור מצב הרוח, תשומת הלב והרווחה הפסיכולוגית הכללית. טיולי שטח בסביבה טבעית מאפשרים לאנשים למצוא דרך את האדמה ברמה הפסיכולוגית, להשיג נחמה ולקבל פרספקטיבה עמוקה ורחבה יותר על העולם ומקומם בו.
ללמוד דרך הגוף
טיולי שטח מספקים הזדמנות ללמידה דרך החוויה הגופנית. דרך שבה אנשים יכולים להפעיל את החושים, הרגשות והגוף הפיזי שלהם. גישה מעשית זו מאפשרת לאנשים להתחבר עמוק יותר עם החוויות שלהם, ומאפשרת הבנה מעמיקה יותר של עצמם ושל רגשותיהם. לדוגמה, חווית טיפוס על מצוק מערבת תהליך גופני ורגשי עמוק מפגש של האדם עם עצמו, עם התסכול שלו והכאב מי וחקירה רגשית באמצעות התגברות על מכשולים. על ידי שילוב תנועה פיזית, גירוי חושי ומעורבות רגשית, טיולי שטח יכולים לפתוח אפיקים חדשים לצמיחה ומודעות עצמית.
טיפוח קשרים חברתיים:
בני אדם הם יצורים חברתיים מטבעם, ולא ניתן לזלזל בכוחו של החיבור האנושי בתהליך הטיפולי. טיולי שטח מציעים הזדמנויות לאנשים ליצור אינטראקציה ולהתחבר עם אחרים בסביבה לא קלינית, המטפחת תחושת שייכות וקהילה. טיולי שטח קבוצתיים, כגון תרגילי בניית צוות או ריטריטים מבוססי טבע, מעודדים מעורבות בין אישית, שיתוף פעולה ופיתוח מיומנויות חברתיות. עיסוק בחוויות משותפות יכול לשפר את האמפתיה, התקשורת והיכולת ליצור קשרים משמעותיים.
קידום חוסן והעצמה:
טיולי שטח יכולים להיות בעלי ערך במיוחד עבור אנשים שחוו טראומה או עובדים שלבים מאתגרים בחייהם . חוויות אלו יכולות להעצים אנשים על ידי מתן מרחב בטוח להתעמת עם פחדים, לבנות חוסן ולפתח אסטרטגיות התמודדות. לדוגמה, אדם עם פחד גבהים עשוי להשתתף בקורס חבלים גבוהים כחלק מטיול שטח טיפולי, המאפשר לו להתעמת עם הפחדים ולהתגבר עליהם בתמיכת מטפל וקבוצה. חוויות כאלה יכולות להיות טרנספורמטיביות, להעצים אנשים להכיר בחוזקות וביכולות שלהם לצמיחה.
מי אנחנו:
"הסדנה לתהליכים יצירתיים" -היא מרכז לאמנות ולטיפול פסיכולוגי יצירתי המאגד מורים לאמנות בתחומים שונים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים ופסיכותרפיסטים- המאמינים שיצירתיות היא מרכיב מרכזי בבריאות הנפשית
סיכום:
טיולי שטח כסוג של פסיכותרפיה מציעים גישה דינמית ומרתקת לריפוי וצמיחה אישית. על ידי יציאה אל מחוץ לגבולות חדר הטיפול ומעורבות עם העולם הסובב אותם, אנשים יכולים להתחבר לטבע, לטפח קשרים חברתיים ולהיעזר בחוויות הגלומות בהם. חוויות אלו יכולות לטפח חוסן, לקדם גילוי עצמי ולספק נקודת מבט רעננה על החיים והאתגרים של האדם. אנו כפסיכולוגים בתל אביב ממשיכים לחקור גישות חדשניות לריפוי. טיולי שטח מציגים כלי רב עוצמה בארגז הכלים הפסיכותרפויטי, המאפשר ליחידים לצאת למסע של חקר עצמי, חיבור ושינוי.